Seesamipasta (tahini) halvaa (6 variatsiooni)

    205

    Nautige seda isuäratavat magustoitu tassi kohvi või teega.

    Retsept sisaldab 6 erinevat tahinihalvaa variatsiooni!

    Koostisosad:


    1 ½ tassi TAHINIT (seesamipastat), toatemperatuuril, hästi segatud
    1/2 tl vaniljeekstrakti
    1/4 tl soola
    1 ¼ tassi suhkrut
    1/3 tassi vett
    Röstitud pistaatsiapähklid, jämedalt hakitud (valikuline)

    Valmistamine:


    1. Kata 20 x 20 cm (või 23 cm x 10 cm) küpsetusvorm küpsetuspaberiga, jättes servadele 5 cm üleulatuvaid osi (lõigake iga nurk nii, et küpsetuspaber jääks tasaseks).
    2. Suures kuumakindlas kausis sega kokku TAHINI, vaniljeekstrakt ja sool. Sega korralikult läbi.
    3. Valmista suhkrusiirup: Pane suhkur ja vesi keskmise suurusega kastrulisse (keskmise kuumuse peale). Kinnita kastrulisse kommitermomeeter. Sega kõigepealt suhkur lahustamiseks. Kui see hakkab keema, lõpeta segamine, aga keeruta kastrulit aeg-ajalt. Jätka kuumutamist, kuni suhkur jõuab 120 °C-ni (see siirup peaks vette lisades moodustama kindla palli).
    4. Vispelda ettevaatlikult ja pidevalt kuuma suhkrusiirupit tahini segu hulka (kuni segu on täielikult segunenud ja hakkab kausi servadest lahti tulema). See võtab vähem kui minuti. Ära sega üle, muidu segu muutub muredaks.
    5. Vormi halvaa: vala segu kiiresti ettevalmistatud küpsetusnõusse, vajutades seda ja jaotades ühtlaselt küpsetusnõusse. Soovi korral puista peale hakitud röstitud pistaatsiapähkleid (rösti 150 °C ahjus umbes 10–15 minutit, kuni need on soojad ja aromaatsed, seejärel lase jahtuda ja tükelda).
    6. Lase halvaal jahtuda toatemperatuurini, seejärel kata tihedalt kinni ja pane külmkappi, kuni see on täielikult tahenenud (umbes 3 tundi). Kui halvaa on tahenenud, eemalda see küpsetusnõust, koori küpsetuspaber maha ja lõika tükkideks. Hoida külmkapis kuni 3 nädalat; lase halvaal enne serveerimist toatemperatuurini soojeneda, et maitset paremini esile tuua.


    Variatsioonid:

    Šokolaadihalvaa: Pärast suhkrusiirupi lisamist sega kiiresti hulka 1/2 tassi jämedalt hakitud tumedat šokolaadi. Puista peale kakaonibse, et saada mõru ja krõbe tekstuur.

    Šokolaadi-pistaatsiahalvaa: Rösti 1 tass pistaatsiapähkleid ahjus 150°C juures (kuni need on kuldpruunid ja aromaatsed). Haki jämedalt ja lisa pool pistaatsiapähklitest tahini segule. Pärast suhkrusiirupi lisamist lisa kiiresti 1/2 tassi jämedalt hakitud tumedat šokolaadi. Puista ülejäänud 1/2 tassi hakitud pistaatsiapähkleid küpsetusnõus oleva halvaa peale.

    Kohvi- ja kardemonihalvaa: Lisa tahini segule 1 supilusikatäis lahustuvat espressopulbrit ja 1/2 teelusikatäit jahvatatud kardemoni. Puista ettevalmistatud halvaa peale šokolaadiga kaetud espressoube või 1/4 tassi hakitud šokolaadi.

    Pistaatsia- ja roosihalvaa: Rösti 1 tass pistaatsiapähkleid ahjus 150°C juures (kuni need on kuldpruunid ja aromaatsed). Haki jämedalt ja lisa pool pistaatsiapähklitest tahini segule. Asenda vaniljeekstrakt 1/4 teelusikatäie roosiveega. Puista ülejäänud 1/2 tassi hakitud pistaatsiapähkleid küpsetusnõus oleva halvaa peale.

    Kuivatatud puuviljade halvaa: Kui halvaa on segatud, sega hulka hakitud kuivatatud viigimarjad, aprikoosid, kirsid, rosinad, mangod või muud kuivatatud puuviljad.

    Retsept: themediterraneandish.com

Visitors comments

New comment

Only registered users can comment.

Register or Login