Khichdi

    Khichdi esindab India kööki sama moodi nagu pitsa Itaaliat. See on äärmiselt kergesti seeditav ja toitev roog, mida kohtame igas India regioonis ning miga keedetakse peaaegu iga päev. Roog on kõige populaarsem India lihtrahva hulgas, kuna on piisavalt odav, kuid lõpmata maitsev ja toitev. Kui oled korragi maitsnud hästi valmistatud khichdit, pole seda võimalik unustada. Khichdit võib valmistada kui vedelat putru või - kui lisada rohkem vett - paksu suppi. Khichdit võib India erinevates regioonides kohata ka khichari, khichrdi või khichadi nime all, kuid peamised koostisosad on ikka samad: riis ja puhastatud purustatud kaunviljad, enamasti mungoad. Khichdit süüakse pärast organismi puhastamise protseduure, näiteks Shank Prakshalanat, samuti on see parim toit tavapärase menüü juurde naasmiseks pärast paastu või nälgimist. Mitu päeva järjest ainult khichdit süües (nn monodieet) võib teostada ka organismi detoksikatsiooni. See roog sobib igasuguse tervisliku seisundi korral ning aitab haigustest taastuda, seepärast on ajurveeda-ravi korral khichdi haigetele peamiseks toiduks. Khichdile võib lisada ka erinevaid muid maitseaineid ja köögivilju, kuid dieedi jaoks ja organismi puhastamiseks keedetakse selle kõige lihtsamat varianti mõne hoolikalt valitud maitseainega.

    Vaja läheb:

    1 klaas riisi AMRITA

    0,5 klaasi mungube AMRITA Mung Dal

    2 tl Himaalaja soola AMRITA

    1,5 spl ghee-võid

    1 tl ökoloogilist vürtskööment SUMA

    3 cm värsket hakitud ingverijuurt (kui seda ei ole, kasuta ökoloogilist jahvatatud ingverit AMRITA)

    4 klaasi vett

    Valmistamine:

    Aja ghee-või potis kuumaks, lisa vürtsköömen ja ingver. Kuumuta, kuni maitseainete meeldiv aroom levima hakkab. Seejärel lisa pestud riis ja mungoad. Lisa vesi, sega ja lisa sool. Keeda, kuni riis on täielikult pehmenenud (umbes 30–40 minutit).

    Võib maitsestada ka kurkumi, sinepiseemnete, koriandri, karrilehtede ja juudavaiguga ning lisada lemmikköögivilju.

    Vedelama konsistentsiga ja kauem keedetud khichdi on veelgi kergemini seeditav.

    Söö vähemalt kord nädalas.

    Head isu!

Visitors comments

New comment

Only registered users can comment.

Register or Login